Fogszabályozás

A fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A szép, szabályos fogazat nem kizárólag esztétikai kérdés, a fogszabályozás megelőzés, a fogmegtartás egyik módja. Mit érdemes tudni róla?

Széles körben elterjedt tévhit a fogszabályozást magát “kozmetológiának” tekinteni. A fogtorlódások, a fogak közötti rések, valamint az állcsontok egymáshoz képest rendellenes helyzete valóban megzavarják az arc egészének harmóniáját, pontosabban annak esztétikáját. A kozmetika azonban “szépítőszerekkel” végzett bőrkezelési eljárás, amely megdőlt fogak helyzetén vagy hibás állcsontpozíciókon nem tud változtatni.

Mi is akkor a fogszabályozás valójában?

A fogszabályozás mindenekelőtt megelőzés, a fogmegtartás egyik módja. Csak a szabályos fogsor teszi igazából lehetővé a fogazat könnyű tisztulását és az egyszerű szájhigiénét. A rendezetlen fogazatban a lepedék megtapadása fokozott, így a normális rágás hiányában a fogak ún. öntisztuló képessége szenved súlyos zavart, ami a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása szempontjából úgyszólván elháríthatatlan rizikó tényező. A kiálló, előreálló metszők (ún. “kapafogak”) baleseti sérülése, letörése hússzor nagyobb kockázati tényezőt jelent 10-14 éves korban, a normális tengelyállású frontfogakhoz képest. Kizárólag az egymáshoz képest megfelelően álló fogak és az így korrekt módon záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését.

A harapási komfort hiányára bizonyítottan visszavezethető a fejfájások számottevő része. A kielégítetlen metsző- és őrlőmozgások az inkomplett falatképzés következtében atípusos nyelési és tápfelvételi kényszert és szokásokat alakítanak ki. A rágási zavarok közismerten az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági ezáltal az egészségi állapotra is kihatással lehetnek. A rágószerv kóros állapota többnyire a fonáció zavarával jár, valamint a beszédkészség rendellenességeit is okozhatja. Végül elkeserítő, hogy a fogazati esztétika hiánya bizonyítottan a társadalmi beilleszkedés és a szociális kommunikáció pszichés zavaraival jár.

A fogszabályozó kezelés menete

.

A fogszabályozó kezelés az első konzultációval kezdődik. Ez az alkalom, amely megalapozza a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között.
Az első konzultáción nagyjából már meg lehet határozni a kezelés alapelemeit (kezelési célok, várható kezelési idő, kezelési eszközök, készülékek, kezelési díj)

A kezelési elképzelések alátámasztásához szükségesek további kivizsgálások. Ilyenkor a páciensről fotók, röntgenek készülnek, a fogorvostól a fogszabályozó orvos szakvéleményt kérhet, hogy indulhat-e a fogszabályozás, valamint további konzultációk lehetnek szükségesek az eset összetettségétől függően. A kezelési terv előkészítésének része egy lenyomatvétel, amire külön visszahívjuk pácienseinket.

A harmadik lépés a kezelési terv ismertetése. Már rendelkezésre állnak a vizsgálati eredmények, a fogszabályozó szakorvos felállítja a kezelési tervet. Minden terv egyéni. Figyelembe vesszük a páciens vágyait, a rendelőtől való távolságot, az esetleges utazásokat, minden szakmai és egyéb elemet, hogy a legelőnyösebb kezelést kínáljunk. Nem készüléket árulunk, hanem szabott kezelést. A terv megbeszélésekor igyekszünk a pácienst széleskörűen tájékoztatni, minden kérdését megválaszolni. Egyeztetjük a kezelés megkezdésének időpontját.

A készülék elkészítése, programozása. A fogszabályzó kezelés valamilyen készülékkel, vagy készülékekkel történik. A terv meghatározta a célokat és a kezelés menetét. Ehhez készítjük el a kiválasztott fogszabályozó eszközt. Többnyire előre gyártott, a direkt ragasztásos technikával szájba kerülő készülékekkel (Alexander, ICE, Damon) dolgozunk, vagy fogtechnikai laboratóriumban készül el a szükséges eszköz, de speciális rendszerek esetén külső laboratóriummal is együttműködünk (pl. Invisalign, Orthocaps, Harmony)

Amennyiben elkészült a fogszabályzó eszköz, annak átadása a következő lépés. Rögzített készülékeknél ez a ragasztást jelenti.

Az aktív fogmozgatás alatt rendszeres ellenőrzések szükségesek az adott kezelésnek megfelelő módon, ami lehet ritkább 6-8 hetes, de gyakoribb is pl. az Orthocaps kezeléseknél, ami 3-4 hetes visszarendelést jelent.

A kezelés végén, amikor befejeződik az aktív fogmozgatás, a kezelés lezárásaként az aktív készülék levétele, vagy annak elhagyása a következő lépés. Ezt követi az ún. retenciós fázis, melynek során a fogakat stabilizáljuk az új helyzetükben. Ehhez egy újabb rögzített vagy/és kivehető készülékre van szükség, melyet még hosszú időn át viselni kell.

Szeretné, hogy tökéletes egyensúlyban legyenek a fogai?